1991 – 1994 | Stafmedewerker onderzoeksafdeling
Bij de afdeling van de Rekenkamer (VI) die doelmatigheidsonderzoeken uitvoerde, is vanaf 1991 gestart met projectmatig werken. Dat was in die tijd, zeker bij de overheid, vrij vooruitstrevend.
Er werd een proces geïmplementeerd waarbij op basis van een onderzoeksagenda (portfoliomanagement avant la letre) onderzoeksvoorstellen (PID) werden geschreven waarin naast een gestructureerde onderzoeksopzet ook de beheeraspecten van het onderzoek werden vastgelegd.
Naast het projectmatig werken en de daarbij horende documenten, gateways en beschrijving van rollen en verantwoordelijkheden, werd in die periode ook gewerkt aan het opzetten van de informatievoorziening (stuurinformatie) rondom de projecten.
1994-1995 | Lid werkgroep reorganisatie
Het projectmatig werken dat is geïmplementeerd binnen afdeling VI van de Rekenkamer via een reorganisatie uitgerold over de hele organisatie.
1994-1996 | Stafmedewerker onderzoeksdirectie
Na en tijdens de reorganisatie werd het “beheer-instrumentarium” en de benodigde managementinformatie van de nieuwe organisatie opgezet.
1997 – 1998 | Adviseur Informatievoorziening
De automatisering was inmiddels flink in opkomst gekomen en de afdeling Informatievoorziening & Automatisering had versterking nodig. Uitgevoerde projecten in die periode o.a.:
- een intranet
- een tijdschrijfsysteem
- de implementatie van dat tijdschrijfsysteem bij de Rekenkamer op Curacao
- een zaaksysteem waarmee de afhandeling van onderzoeksportefeuilles werd afgehandeld (“Aan de voorkant”)
1998 – 2001 | Hoofd Informatievoorziening & Automatisering
De afdeling bestond uit 12-14 medewerkers. Veel van het werk (KA, informatiesystemen, netwerkbeheer) werd nog zelf uitgevoerd (outsourcing was nog niet aan de orde). In die periode is eerste “Informatieplan” opgesteld. Op basis van dat (door Gartner gereviewde) plan, is extra budget gekregen van de Tweede Kamer om de plannen uit te voeren. Een lang gekoesterde droom kon gerealiseerd worden. Een Rekenkamer netwerk waarop alle medewerkers aangesloten werden, ook de medewerkers die niet op het hoofdkantoor maar bij de departementen gevestigd waren. Via europese aanbestedingen werd een nieuwe KA-omgeving geïmplementeerd en de bijhorende data-verbindingen.
Omdat data-verbindingen in die tijd erg duur waren, kozen we voor een virtualisatie-oplossing. De Rekenkamer was een van de eerste organisaties in Nederland die volledige gevirtualiseerde werkplekken (Citrix) implementeerde op alle werkplekken. Bijkomend zorgde dit traject ervoor dat, bij alle Ministeries in Den Haag, KPN concurrentie kreeg van een andere data-verbindingen leverancier: de trottoirs in Den Haag gingen letterlijk open, want de Rekenkamer had gekozen voor Telfort als leverancier voor data-verbindingen.
1999-2001 | Lid ondernemingsraad
Een groep jonge medewerkers van de Rekenkamer vond dat het maar eens afgelopen moest zijn met de conventionele vakbonds-collega’s die de de zetels in de ondernemingsraad bezetten. Er werd een zgn. ‘vrije lijst’ opgesteld die meteen bij de eerstvolgende verkiezingen de absolute meerderheid in de ondernemingsraad haalde.